uz-logo-pion-2.png

                        Wydział Fizyki i Astronomii

Żywienie człowieka i dietoterapia

Żywienie człowieka i dietoterapia I stopnia

Studia pierwszego stopnia

Absolwent kierunku Żywienie człowieka i dietoterapia uzyskuje tytuł zawodowy inżyniera. Posiada wiedzę i umiejętności umożliwiające prowadzenie samodzielnej, efektywnej ekonomicznie i zorientowanej na potrzeby rynku działalności gospodarczej w zakresie poradnictwa żywieniowo-dietetycznego, współpracy z branżą wellness i fitness prowadzenia działalności z zakresu żywienia zbiorowego lub podjęcie pracy w przedsiębiorstwach przetwórstwa żywności, kontroli obrotu żywnością. Wiedza i umiejętności praktyczne z zakresu chemii żywności oraz nauk żywieniowych w połączeniu z naukami technologicznymi, technicznymi oraz ekonomicznymi umożliwiają wszechstronny rozwój i szerszą możliwość wyboru dróg kariery zawodowej po ukończeniu studiów. Absolwent kierunku Żywienie człowieka i dietoterapia:

  • potrafi integrować wiedzę teoretyczną z wielu dziedzin technologii żywności i doradztwa żywieniowego z doświadczeniami praktycznymi nabytymi już w trakcie studiów.
  • potrafi organizować linię produkcyjną zakładu żywienia zbiorowego i przetwórstwa spożywczego oraz stworzyć gabinet doradztwa żywieniowego włącznie z doborem specjalistycznych urządzeń, umie przeprowadzić kalkulację ekonomiczną danego przedsięwzięcia.
  • ma doświadczenie i posiada umiejętności w rozwiązywaniu zadań praktycznych w zakresie żywienia człowieka oraz doradztwa dietetycznego zdobyte w zakładach prowadzących żywienie zbiorowe, gabinetach doradztwa dietetycznego oraz zakładach przetwórstwa i badania żywności.
  • rozumie zasady funkcjonowania rynku oraz marketingu produktów i usług związanych z żywnością i żywieniem człowieka oraz doradztwem dietetycznym.
  • zna język obcy i potrafi posługiwać się terminologią specjalistyczną w stopniu umożliwiającym korzystanie z literatury fachowej.

Zdobyta wiedza i umiejętności praktyczne sprawiają, że absolwent kierunku Żywienie człowieka i dietoterapia jest przygotowany do podjęcia zarówno studiów drugiego stopnia jak i pracy związanej z doradztwem żywieniowym (doborem optymalnej diety), promocją prawidłowego żywienia lub żywieniem zbiorowym. Absolwent może także pracować w laboratoriach badawczych oraz w zakładach przetwórstwa spożywczego. Wyraźnie profilowane wykształcenie techniczne z gruntownym praktycznym przygotowaniem informatycznym, ekonomicznym i menadżerskim gwarantuje zatrudnienie lub tworzenie własnych firm przez absolwentów w firmach doradztwa żywieniowego, żywienia zbiorowe, edukacji żywieniowej a także w zakładach pracy zajmujących się szeroko pojętym przetwórstwem żywności.

 

Koordynator praktyk

Dr inż. Halina Bartkiewicz. Źródło: archiwum Wydziału

Dr inż. Halina Bartkiewicz
E-mail : praktyki@wnb.uz.zgora.pl

Kierunki studiów:
Żywienie człowieka i dietoterapia

Terminy odbywania i wymiar godzin praktyk zawodowych

Kierunek Żywienie człowieka i dietoterapia

  • studia I stopnia - inżynierskie
  • semestr 2 (120 godzin) – praktyka wakacyjna (lipiec, sierpień, wrzesień)
  • semestr 4 (300 godzin) – praktyka wakacyjna (lipiec, sierpień, wrzesień)
  • semestr 6 (300 godzin) – praktyka wakacyjna (lipiec, sierpień, wrzesień)

 

Praktyka zawodowa na poszczególnych kierunkach realizowana jest zgodnie z opisem dostępnym w systemie SylabUZ: sylabuz.uz.zgora.pl

Dodatkowe informacje

Na kierunku żywienie człowieka i dietoterapia praca inżynierska może mieć charakter eksperymentalny lub przeglądowy. Praca dyplomowa za zgodą Dziekana może być napisana w jednym z języków kongresowych.

1. Wybór seminarium/tematu pracy dyplomowej

 

Wybór pracy dyplomowej dokonywany jest z wcześniej zatwierdzonej listy.

Studenci proszeni są o wybór tematu pracy inżynierskiej oraz zgłaszanie się do promotorów w celu uzyskania i podpisania karty tematu pracy do dnia 15. stycznia.  Podpisane karty tematu należy złożyć w BOS 2 (p.119) do dnia 21. stycznia.

Istnieje możliwość doprecyzowania tematu i uściślenia zakresu pracy dyplomowej w drodze indywidualnej konsultacji z potencjalnym promotorem.

Pliki do pobrania

2. Przygotowanie pracy dyplomowej

Pliki do pobrania
Uwaga! Plik może ulec zmianie. Prosimy o uściślenie wskazówek z promotorem

3. Analiza antyplagiatowa

Każdy student zobowiązany jest poddać pracę dyplomową analizie antyplagiatowej przed jej akceptacją przez promotora.

Pliki do pobrania
Analiza antyplagiatowa 484.98KB [ .pdf ]

4. Złożenie pracy dyplomowej

Termin złożenia pracy dyplomowej upływa co najmniej na 7 dni  przed planowanym egzaminem dyplomowym, jednak nie później niż  15 lutego. Po przekroczeniu tego terminu student zobowiązany jest do złożenia w BOS 2 podania do Dziekana Wydziału o przesunięcie terminu złożenia pracy dyplomowej. Podanie musi być zaopiniowane przez promotora i powinno zawierać informację o stopniu zaawansowania pracy.

5. Egzamin dyplomowy

Egzamin dyplomowy przeprowadzany jest w formie ustnej. Na pisemny wniosek studenta egzamin może zostać przeprowadzony w jednym z języków kongresowych. 

Egzamin dyplomowy odbywa się przed komisją powołaną przez Dziekana, w skład której wchodzą: przewodniczący, promotor, recenzent oraz sekretarz.

Egzamin składa się z dwóch części:

  • pierwsza część dotyczy obszaru pracy dyplomowej i obejmuje odpowiedź na 1. pytanie związane z tematem pracy (pytania ustalane przez Komisję)
  • druga część dotyczy zagadnień kierunkowych i obejmuje odpowiedź na 2. losowo wybrane przez studenta pytania z zakresu wiedzy objętej programem studiów (pytania losowane przez studenta z puli pytań).

Warunkiem zaliczenia egzaminu jest uzyskanie pozytywnych ocen ze wszystkich trzech pytań.

 

Odpowiedzi na pytania są oceniane przez egzaminatorów, odrębnie każde pytanie. Ocena z egzaminu dyplomowego ustalana jest jako średnia arytmetyczna zgodnie z zasadą: mniej niż 3,25 – dostateczny; 3,25÷3,74 - dostateczny plus; 3,75÷4,24 - dobry; 4,25÷4,74 - dobry plus; 5; 4,75÷5,00 - bardzo dobry.

Zgodnie z Regulaminem studiów ocenę końcową na dyplomie stanowi średnia ważona (zaokrąglona do 2 miejsc po przecinku) składająca się z ½ średniej ocen ze studiów, ¼ średniej z oceny pracy dyplomowej oraz ¼ wyniku egzaminu dyplomowego). Ocena ta ustalana jest zgodnie z zasadą: mniej niż 3,30 – dostateczny; 3,30÷3,69 3,5 - dostateczny plus; 3,70÷4,09 – dobry; 4,10÷4,49 - dobry plus; 4,50÷4,89 - bardzo dobry; od 4,90 – celujący.

Wynik ogłaszany jest przez przewodniczącego komisji egzaminacyjnej w obecności dyplomanta i członków komisji.

W przypadku niezaliczenia egzaminu stosuje się zasady opisane w Regulaminie Studiów UZ.

Pliki do pobrania

6. Harmonogram egzaminów dyplomowych

Harmonogram pojawi się wkrótce

7. Dokumenty wymagane przy odbiorze dyplomu

  • dowód osobisty (potwierdzenie tożsamości)
  • podpisana karta obiegowa
  • legitymacja studencka
  • potwierdzenie uiszczenia opłaty za dyplom
Logo programu Widza Edukacja Rozwój Biało-czerwona flaga i napis Rzeczpospolita Polska Logo Euopejskiego Funduszu Społecznego
Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego, Program Operacyjny Widza Edukacja Rozwój 2014-2020 "Nowoczesne nauczanie oraz praktyczna współpraca z przedsiębiorcami - program rozwoju Uniwersytetu Zielonogórskiego", POWR.03.05.00-00-Z014/18